HONDRUAS – kraj w sercu Ameryki

Honduras, kraj położony w samym sercu Ameryki, jest przede wszystkim pełen kolorów.  Istnieje jednak wiele wyzwań, z którymi ten kraj musi walczyć. Mieszkańcy Hondurasu żyją głównie z eksportu bananów, kawy i oleju palmowego. Ale podział dochodów jest bardzo niezrównoważony. Ponadto, niskiemu poziomowi wykształcenia towarzyszy wysoka stopa bezrobocia, która prowadzi do ciągłej emigracji. Dlatego walka z ubóstwem stała się jednym z głównych celów obecnego rządu.

Oficjalna nazwa to Republika Hondurasu, a stolicą jest Tegucigalpa stanowiąca gospodarcze i polityczne centrum kraju z siedzibą rządu. To najbardziej górzysty kraj Ameryki Środkowej, w którym obszary wyżynne stanowią 4/5 powierzchni, a średnia wysokość wynosi 1000 m nad poziomem morza.   Pasmo górskie dzieli obszar na trzy regiony: wschodni, środkowo-wschodni i  zachodni. Kraj od północy oblewają wody Morza Karaibskiego, a od południa wody Oceanu Spokojnego. Panuje tu klimat okołorównikowy, a cechą charakterystyczną południowej części kraju jest występowanie dwóch pór roku: deszczowej i suchej. Kraj liczy 9 ​​112 867 mieszkańców.

KUCHNIA  HONDURASU

Typowa kuchnia Hondurasu oparta jest na mięsie, drobiu i rybach, kukurydzianych plackach – tortilla, fasoli, ryżu, produktach mlecznych, jak ser i kwaśna śmietana z regionu, warzywach i roślinach strączkowych oraz owocach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *