Początki organizacji sięgają roku 2004. Została ona założona przez Rufino Rodrígueza – aktualnego dyrektora, po jego udziale w spotkaniu zorganizowanym w sąsiedniej Nikaragui. Od tej chwili Dzieło Kolpinga w Hondurasie (Obra Kolping Honduras) stało się częścią międzynarodowej katolickiej wspólnoty Dzieła Kolpinga.

Mimo, że organizacja jest dosyć młoda, zrzesza już 2 315 aktywnych członków działających w 232 Rodzinach Kolpinga. W roku 2017 został oficjalnie założony Związek Narodowy Kolpinga w Hondurasie, a za siedzibę obrał miasto Danlí w departamencie El Paraíso w południowej części kraju.

Rufino Rodriguez obecnie piastuje stanowisko członka Rady Generalnej Międzynarodowego Dzieła Kolpinga jako przedstawiciel kontynentu amerykańskiego.

Działalność organizacji koncentruje się na następujących dziedzinach:

Kolping w Hondurasie od początku obecnej epidemii zmobilizował wszystkie siły, aby nieść pomoc w tym trudnym czasie. Dostarczył rolnikom, nawet z najbardziej oddalonych od cywilizacji wiosek, racje żywnościowe oraz środki czystości. Pozyskał środki finansowe z Niemiec i przekazał maseczki i kombinezony dla osób pracujących w służbie zdrowia. Sytuacja jednak z dnia na dzień staje się coraz bardziej dramatyczna. Dlatego potrzebne im nasze wsparcie!